‘Facebook schendt onze privacy!’ O ja?

De laatste jaren is social media sterk in opkomst. We onderhouden onze contacten via deze weg, leren nieuwe mensen kennen, blijven op de hoogte en vinden er zelfs onze nieuwe baan. In de afgelopen tijd is het onderwerp privacy steeds meer besproken. Social media en dan vooral Facebook, zou onze privacy schenden. Privégegevens zouden zichtbaar zijn voor de hele wereld. Maar is dit wel zo? Ligt dat niet voor een groot gedeelte ook in onze handen? Naar mijn idee wel, alleen heb je daar de juiste informatie bij nodig.

“People have really gotten comfortable not only sharing more information and different kinds, but more openly and with more people. That social norm is just something that has evolved over time.” (Zuckerberg, 2010)

Facebook is de grootste sociale netwerksite ter wereld. Op een profiel is het de gewoonte dat gebruikers een foto en hun gegevens zetten. Sinds kort is het verplicht een eigen ‘echte’ naam te gebruiken bij het aanmelden (real-name policy), zodat gebruikers zich beter zouden gedragen. Via Facebook worden relaties onderhouden en gebeurtenissen gedeeld met elkaar. Via foto’s en video’s bijvoorbeeld. Zo is zichtbaar hoe gezellig het was op een feest van afgelopen weekend. De meeste mensen doen hier niet moeilijk over en vinden het juist leuk om deze ervaringen te delen met hun netwerk. Dus ben ik het eens met de mening van Mark Zuckerberg dat mensen meer open zijn geworden en meer dingen delen met meerdere mensen.

De discussie over privacy schending vind ik niet anders als normaal. De ‘revolutie’ van social media brengt heel wat veranderingen met zich mee, langzamerhand maakt iedereen er gebruik van. Bedrijven zoeken ook via deze weg contact met hun (potentiële) klanten. Door het delen van persoonlijke informatie, foto’s en video’s wordt de privacy wel daadwerkelijk aangetast. Maar kunnen we hier zelf niet wat aan doen?

Via Facebook is het mogelijk om alles wat geplaatst en gedeeld wordt alleen zichtbaar te maken voor het eigen netwerk. Ook ‘taggen’ via Facebook, een foto plaatsen en daarin aangeven wie er op staan, kun je controleren. Als je dit niet wil, kun je dit ook weigeren. Als je de juiste instellingen hebt, wordt er zo weinig mogelijk informatie van je gedeeld. Het enige probleem is dat netwerk sites als Facebook het erg ingewikkeld hebben gemaakt om deze instellingen goed te zetten. De oplossing? Google is your friend: Facebook privacy instellingen aanpassen. In een paar stappen dus eigenlijk direct jouw eigen privacy aangepakt.

Gemakkelijk zou je denken, al doet Facebook er natuurlijk alles aan om dit zo goed mogelijk te verbergen. Maar het kan dus wel. Op deze manier kunnen we voor een deel ook zelf bepalen wat je qua informatie deelt met de wereld. Dus schendt Facebook onze privacy? Ja en nee. Natuurlijk staan jouw gegevens voor altijd online opgeslagen, maar jij bepaalt mede zelf wie dit te zien krijgt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s